Recent am experimentat impreuna cu niste manageri curajosi o noua iesire din zona (lor) de confort. Dupa ce prima intalnire a fost intr-o cabana de munte fara apa calda, cu dormit la gramada si cu training la lumina frontalelor, azi a venit randul locului fain numit Lente & Cafea unde am facut improvizatie.

Ambele intalniri de pana acum cu acesti manageri deschisi la minte sunt sub umbrela invatarii „change management – adaptarea si managementul schimbarii”.

Cum sa duci niste manageri de companie serioasa intr-o mansarda afumata si libertina de pub bucurestean ca sa tii un training? Si cum sa faci acolo cu ei doar improvizatie teatrala toata ziua fara nici un manual, fara debriefuri plictisitoare, fara studii de caz despre schimbari la altii?

Ei bine, 11 oameni au trait pe pielea lor astazi iesirea din confort: au iesit pe scena timorati de privirile celorlalti, infricosati de un ridicol inchipuit, blocati de lipsa antrenamentului de a spune ce le trece prin minte. Si au plecat schimbati, transformati in increderea lor dupa o zi in care au facut versuri, discursuri pe teme inchipuite, povesti cu teme ad-hoc aberante, au preluat miscari ale altora si au trebuit sa le dea un inteles, s-au duelat doar in intrebari.

Improvizatia ESTE iesire din starea de confort a „discursului” zilnic al unui corporatist, a vorbitului cu clientii si a statului la un birou, a putinatatii temelor de discutie (vanzare, procese, documente). Daca asociezi mintea cu birjarul, emotiile cu calul si actiunile cu caruta acestui atelaj in mers care esti, atunci un corporatist clasic este un birjar beat care conduce o gloaba ce trage dupa ea o caruta prea incarcata si cu o roata lipsa. Improvizatia pune lucrurile la locul lor. Fain, nu ?

Improvizatia teatrala te obliga sa iti antrenezi cateva abilitati esentiale adaptarii la schimbare: inventivitatea, adaptabilitatea, spiritul de aventura, toleranta la ambiguitate, optimismul.

Si a fost mega amuzant, am ras pe rupte toata ziua; cred ca invatarea de calitate pe termen lung se petrece astfel: razand si facand; ca la copii.

Uite cum arata agenda unui astfel de curs complet.

Si spor la imbratisarea schimbarilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *