Introducere

Ceea ce lipseste astăzi în Romania mai mult ca oricând este un leadership (corporativ si social) umanist si vizionar; adică un leadership centrat pe oameni (“umanism”) care produc performanță (viziune sustenabila). Abordarea de coaching corporativ integral oferă cele mai multe sanse ca orice manager să-si actualizeze întregul potențial de leadership.

Orele de coaching corporativ pot fi pre-work sau follow-up unor programe de training InsideBloom sau pot fi contractate separat.

Detalii

Oferim ore de coaching în corporații echipelor de manageri sau managerilor interesați în dezvoltarea personală si profesională.

În acest moment oferim coaching corporativ în două moduri: ore ad-hoc, la cererea clienților sau în cadrul unui program bine definit. Orele individuale pot fi un bun început pentru o colaborare mai structurată, cum presupune acest program.

Programul de Coaching Corporativ Integral

Un program intensiv si clar marcat de coaching integral pentru schimbarea, dezvoltarea, transformarea si evoluția ta. 7 întâlniri 1-la-1 (aprox. 10 ore) pentru un obiectiv al tău într-o perioadă de 2 luni:

– 1 întâlnire de cunoaștere, introducere în program și de stabilire a cadrului de lucru formal și informal, posibil împreună cu “sponsorul” (HR Manager, Manager direct, CEO);

– 1 întâlnire de evaluare a obiectivului tău personal de schimbare;

– 4 întâlniri de dezvoltare a abilităților tale, necesare schimbării;

– 6 săptămâni de practică zilnică intensă a unor “task”-uri care te schimbă în direcția dorită de tine;

– 1 întâlnire de concluzionare – opțional împreună cu “sponsorii”.

Toate cele 7 întâlniri sunt în sistem de “coaching”; te ascultăm, îți oferim feedback, co-creăm practicile necesare dezvoltării tale astfel încât pe parcursul acestui program să ajungi la starea necesară îndeplinirii obiectivului tău.

Când are sens coachingul?

Dacă:

  • ai vise și dorințe de “demult” care tot ies la suprafață în ultima perioadă și îți este frică să te apuci de ele (poate nu ai curajul să lași de-o parte ceea ce faci acum pentru alții ca să te ocupi și de tine);
  • resimți ceața și neclaritatea prezentului și viitorului tău – nu știi încotro s-o apuci de azi înainte, de aici încotro? (poate ai fost demis(ă) sau poate ți-ai dat demisia, poate tocmai ai ieșit dintr-o relație sentimentală, poate s-a întâmplat o tragedie în familia ta);
  • găsesti nepotriviri între cine ești cu adevărat și ce faci sau ce vrei să obții (de exemplu ți-ai ales mai demult un job care azi nu te mai reprezintă și nu știi cum să deal with it);
  • ești foarte bun(ă) la ceva anume și vrei să fii excepțional(ă) (poate vrei să ajungi mai sus în carieră, să contribui mai mult pentru cei din jur, să fii un tată sau o mamă grozavă, un soț mai iubitor sau o soție mai bună).

Ce este coachingul integral

O Metaforă

Imaginează-ți că privești printr-o fereastră cu patru ochiuri de geam; prin fiecare dintre ele, vezi o parte din lumea de afară.

În viața ta de zi cu zi, profesională și personală vezi lumea fragmentat, prin câteva dintre cele patru ochiuri de geam, niciodată prin toate deodată.

Să poți privi viața ta prin toate cele patru ochiuri de geam în mod simultan, se numește “vedere integrală”. Și nu este doar despre “vedere” ci și despre “a crede” sau “a face”. Altminteri, suntem relaxați și confortabili în ceea ce privește felul în care vedem viața, chiar dacă această vedere este parțială.

Dacă am numi unul dintre ochiurile de geam 1. “eu însumi/ însămi” (cine cred că sunt, ce cred eu, ce simt, ce gândesc, etc.), atunci celelalte trei ar putea fi denumite:

  • 2. “ceea ce fac, faptele, comportamentul meu, rezultatele mele”
  • 3. “relațiile mele” și
  • 4. “sensul tuturor lucrurilor și ființelor în viața mea, sensul vieții mele”.

Problemele profesionale și personale apar atunci când vezi viața prin mai puțin decât toate cele patru ochiuri de geam simultan. Atunci apar dezechilibre și tensiuni între felul în care te gândești la tine și cel în care se desfășoară relațiile tale, între ceea ce faci și obții în viața ta și sensul acestor activități și bunuri.

Abordarea InsideBloom este făcută să îți lărgească această capacitate de a vedea integral, în viața ta profesională sau personală.

Detalii

Lărgirea perspectivei personale nu este ușoară. Poate nici nu crezi ca o poți face. Poate încă nu poți privi prin toate cele patru ochiuri de geam ci doar prin cel “confortabil” ție. Toate acestea pot fi antrenate: ceea ce crezi, ceea ce faci, felul cum faci anumite lucruri – cu alte cuvinte atât abilitățile cât și atitudinile.

Fiecare dintre noi avem câteva categorii de abilitați naturale, native: somatică (corporală), cognitivă, emoțională, spirituală, etcetera, pe care le putem numi “linii de dezvoltare”. Toate sunt parte din noi și fac parte din potențialul nostru de dezvoltare. Prin abordarea de coaching InsideBloom, fiecare dintre ele este scoasă la iveală, cele deja dezvoltate sunt folosite ca și resurse iar cele mai puțin dezvoltate sunt ameliorate astfel încât să poți privi cât mai complet prin cele patru ochiuri de geam.

Fiecare abilitate este antrenată așa cum un atlet își antrenează mușchii pentru sportul lui preferat: prin training, auto-observare, introspecție și observarea altora excelenți la acel lucru.

Coaching-ul este considerat o metodă cognitiv-comportamentală de schimbare. Perspectiva InsideBloom este mai largă: eu iau în considerare de asemenea paradigma “sine” vs. “ego” în întelegerea psihosintetică (Roberto Assagioli), teoriile programării neurolingvistice (“niveluri neurologice”), teorii ale schimbării cum este cea a a lui David Gleicher (D x V x F > R), teoria “subiect” – “obiect”, teorii din fizica cuantică (“observatorul modifică observatul”), teoria “de ce-cum-ce” (Simon Sinek) și teoria “a fi – a face – a avea” (Erich Fromm), etc. Cred că fiecare client este pe calea sa de dezvoltare de la actualul nivel de conștiință către următorul, printr-un proces de “includere și transcendere” pe care coaching-ul îl ajută. În consecință, fiecare client are nevoie de o abordare croită în mod specific pentru el. Iar aceasta înseamnă, cu totul, coaching “integral” (Ken Wilber).

Mai multe despre filosofia integrala aici: http://joinintegrallife.com/what-is-integral/

Nucleul teoretic

Să vezi prin toate cele patru ochiuri de geam înseamnă să privești viața în mod “integral”. Iar integral înseamnă “umanistic” și “vizionar” în mod egal. “Umanistic” înseamnă “cu grijă pentru ceilalți și pentru sine” (feminin). “Vizionar” înseamnă “cu grijă pentru rezultate și sarcini” (masculin).

Fiecare dintre aceste două părți sunt complementare una celeilalte (nu opuse), interacționând astfel încât să creeze un sistem complet și dinamic (100% potențial dezvoltat). Sunt interconectate și interdependente în lumea naturală și în noi ca părți ale acestei lumi naturale. Își dau naștere una alteia și interrelaționează la fel cum lumina creează umbre iar umbrele sunt expresia unei surse de lumină.

În mod tradițional, “femininul” este asociat cu privirea umanistă asupra vieții: conservatoare, cooperantă, blândă, submisivă, timidă, grijulie, empatică, înțelegătoare, compasivă, caldă, etc. În timp ce “masculinul” este caracterizat de un spirit liber(tin), de aventură, personalitate puternică, forță fizică, dominanță , acțiune, leadership și control, agresivitate, spirit analitic și cauzativ, rațiune, atitudine decisivă, egoism, competitivitate.

Dar ambele sunt mai degrabă jumătăți ale ferestrei integrale către lume; cei mai mari leaderi ai lumii noastre au văzut lumea cu un “ochi integral”, prin toată fereastra. Ceea ce noi numim “feminin” sau “masculin” este o definiție pur socială. În natură, viața curge fluent iar distincția feminin-masculin este fluidă și dinamică.

Coaching-ul Integral InsideBloom ia aceste părți ale dezvoltării în considerare în cel mai autentic mod, pentru a scoate la iveală întregul tău potențial ca și client de coaching.

Diferențe față de alte metode

Metodologia de coaching integral este una care cuprinde toate celelalte metodologii.

  1. Există metode de coaching care “văd” schimbarea pe care ți-o dorești petrecându-se prin insight-uri/ aha-uri ale clientului. Acest tip de abordare este de fapt perspectiva “Eu” din sistemul integral AQAL (privește imaginea de mai jos).
  2. Apoi, există coaching care vede schimbarea și transformarea având loc atunci când “clientul face o anumită perioadă de timp o acțiune în mod repetitiv. In acest caz, coach-ul alocă clientului task-uri sub forma unor acțiuni repetat. Acest tip de coaching se încadrează în cadranul din dreapta sus al sistemului integral AQAL.

Te las pe tine să înțelegi toată imaginea de mai jos; ce vreau să știi este că abordarea integrală “bifează” toate aceste tipuri de abordări parțiale în fiecare ședință de coaching.

Teoria Integrala

   Kenneth Earl “Ken” Wilber II (Ken Wilber) este considerat a fi cel mai important filosof al secolului XX și unul dintre cei mai aclamați și citiți scriitori americani din ultimii 40 de ani. Este creatorul și principalul dezvoltator al teoriei integrale. În centrul acestei teorii stă credința că fiecare teorie dezvoltată vreodată de oameni vreodată și parte a unui sistem. Acest sistem se numeste integral si le cuprinde pe toate. Mai este numit sistemul AQAL (“All Quadrants, All Lines”) dar în mod egal interpretat ca “all levels”, “all states” și “all types”).

   Pe baza acestui sistem de patru cadrane, orice poate fi înțeles și explicat ca o combinație matriceală între “I” (eu), “WE” (noi), “It” (faptele mele) și “Its” (faptele și artefactele noastre). Conform celor două axe care se intersectează, totul poate fi potrivit undeva intre Singular-Plural și Subiectiv-Obiectiv.AQAL-270x250

SalveazăSalvează