În filmul „Toată lumea din familia noastră” (proaspat premiat la premiile Gopo) asistam la o drama a unei familii. Intr-o sedinta corporativa asistam la o drama a unei corporatii. Sau nu (exact la fel cum nu in toate familiile exista drame).

 

Intr-o familie, in timp, se creaza legaturi puternice, jocuri psihologice și resorturi alchimice intre participanti; toate contribuie la crearea unei anumite culturi a acelei familii. La fel și in corporatii. Se spune ca iti dai seama despre felul culturii unei corporatii chiar de la intrare (cum arata angajatii care se plimba pe holuri, felul in care își vorbesc, felul cum se privesc, s.a.m.d.). La fel și intr-o familie; un ochi atent poate detecta usor specificitatile acelei familii: cine este „cocosul”, care este nivelul de incredere, respect și dragoste reciproca, care este gradul de comunicare autentica și sincera. La fel și intr-o sedinta a unei corporatii: vezi imediat stilul in care este facilitata sedinta (mai directiv, mai lejer), vezi raporturile de putere (cine este dominant, cine este submisiv), vezi imediat stilul decizional (bazat pe colaborare sau pe compromis, pe concesii sau pe evitare).

 

Orice echipa, orice sedinta a unei organizatii și orice intreaga organizatie are o cultura. Cultura este co-creata de membrii acelei comunitati, cu grade diferite de contributie la aceasta creere.

 

Ce se intampla in timp este ca astfel formata, aceasta cultura persista in ciuda esecurilor ei, in ciuda inadvertentei ei și in dauna rezultatelor pe care chiar ea le produce. De cate ori rezultatele bune ale unei firme sunt puse in seama unei sedinte bune in care s-au luat niste decizii? De cate ori rezultatele bune sunt puse pe seama unei comunicari eficiente in cadrul unei echipe? Cine sta vreodata sa calculeze aceste dinamici și raporturi?

 

Dar: orice rezultat (prost sau bun) apare ca efect al unei decizii. Orice decizie apare ca efect al unei comunicari intre niste decidenti. Orice comunicare are loc intre mai multi participanti care stau de un oarecare timp impreuna. Statul impreuna un timp oarecare a doi sau mai multi oameni se transforma in cutume – de relationare și de comunicare. Oamenilor le plac cutumele pentru ca sunt „safe”. Dar orice cutuma devine mai devreme sau mai tarziu improprie, anacronica și nepotrivita la un nou context. Este ca și cum ai vrea sa castigi campionatul mondial de fotbal din 2014 cu echipa din 1990.

 

Team Coaching-ul este un participant nou in sedinte. Este „vizitatorul” care iti intra prima oara in casa și intelege dintr-o privire care este rostul acelei case. Si, mai mult decat atat, este vizitatorul care iti spune ce vede.

 

Team Coaching-ul are darul de a confrunta orice echipa cu o imagine exterioara a acelei echipe; ce face un team coach este sa observe și sa provoace felurile in care functioneaza o echipa. Face acest lucru cu un singur scop: sa improspateze modul incare se vad intre ei membrii acelei echipe, felul in care s-au obisnuit sa lucreze, sa comunice și sa ia decizii.

 

Ce face un team coach? Participa și observa dinamica unei unei echipe in momentele ei de actiune conjuncta (intalniri, sedinte, lucru in comun). Provoaca aceste feluri împământenite de a face lucrurile și aduce perspective noi. Explica ce se vede din exterior. Totul sub semnul unei performante sporite. Intreaba constant membrii echipei și solicita puncte de vedere cu privire la ce nu merge, ce ar merita imbunatatit, cu privire la scop și misiune finale.

 

Ai zice ca un team coach este un distrugator de echipa; dar este și un facilitator al reformarii pe baze noi, cu metode noi alese intr-un mod nou de aceiasi membri vechi ai echipei. Este și un constructor al unor echipe, de la zero.

 

Team coaching-ul este util acolo unde o echipa constientizeaza ca anumite rezultate se bazeaza pe anumite decizii care se bazeaza pe un anume fel de a comunica iar un alt fel de a comunica ar fi mai eficient, mai inovator, ar duce la decizii mai profitabile care sa genereze rezultate superioare.

 

Acest articol a aparut initial aici: http://www.cariereonline.ro/articol/team-coaching-toata-lumea-din-familia-noastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *